Cer noros,
fără precipitaţii
- 3° C

starea vremii la 12:00

Presiune atmosferică: 742 mm/Hg
Directia vîntului: Sud-Est
Viteza vîntului: 2,1 m/s
Total Precipitaţii: 0 mm
RSS

Problema intoxicaţiilor acute neprofesionale exogene de etiologie chimică în ultimele decenii a căpătat o actualitate deosebită, ca urmare a acumulării în mediul ambiant a unei cantităţi enorme de diverse produse chimice.

De obicei, astfel de intoxicaţii sunt declanşate în condiţii de habitat de acele substanţe chimice care sunt utilizate de către membrii unei familii.

Cele mai frecvente cauze care favorizează apariția intoxicaţiilor acute neprofesionale exogene de etiologie chimică pot fi:

 • păstrarea sau administrarea incorectă a substanțelor chimice (pesticide, medicamente și altele)
 • accesul liber la substanțe chimice
 • necunoașterea efectelor nefasteale pericolului substanțelor chimice pentru sănătate
 • lipsa sau nefuncționarea sistemelor d ventilare în încăperile închise
 • comercializarea clandestină a pesticidelor și medicamentelor
 • utilizarea substanțelor chimice (pesticide, medicamente și altele) în scop suicidal.

Riscul major de a face intoxicații cu diferite substanțe chimice, inclusiv cu medicamente îl au copiii mici, între vîrsta de 1-5 ani, acest fapt se datorează în mare măsură curiozității lor naturale.

Majoritatea incidentelor se produc din cauza păstrării incorecte a substanţelor chimice, administrării incorecte a unora dintre acestea (bunăoară medicamente), sau exploatării cu abateri de la prevederile
legale ale unor instalaţii (aragaz,sobe, etc).

17882144

În raionul Orhei, pe parcursul anului curent au fost înregistrate 57 cazuri de intoxicații acute cu diferite substanțe chimice, din ele 35 cazuri printre copii, inclusiv 17 cazuri la copii cu vîrsta 1-3 ani.

Astfel de cazuri continuă să se înregistreze tot mai frcvent, numai pe parcursul săptămînii precedente au fost afectaţi 5 copii, inclusiv un copil de vîrstă preşcolară.

Toate intoxicațiile au avut loc în condiții casnice, ultimile cazuri au fost atestate la copii de 3-5 ani, care rămînînd fără atenția adulților au consumat medicamente lăsate în locuri
nesupravegheate.

Spre fericire, grație intervenției medicale la timp, cazurile date nu au avut urmări grave.

Intoxicaţiile acute în majoritatea cazurilor necesită intervenţii medicale de urgenţă şi constituie un procentaj ridicat de spitalizare. Practic datorită intervenţiilor medicale pacienţii cu intoxicaţii
acute sînt salvaţi, fiind internaţi în secţia de reanimare şi terapie intensivă, unde o zi/pat costă circa 533,0 lei, surse financiare care puteau fi utilizate la tratamentul altor maladii.

Sfaturi utile cum să prevenim intoxicațiile:

 • Păstrați substanțele chimice (pesticidele, momeala, detergenții etc.) în locuri protejate, vase bine închise, inaccesibile pentru copii.
 • Nu lăsați copiii nesupravegheați
 • Respectați regulile de administrare a medicamentelor
 • Nu folosiți în prezența copiilor medicamente
 • Nu depozitați produsele chimice și cele alimentare în acelaș loc
 • Nu păstrați pesticidele în ambalaje destinate produselor alimentare
 • Efectuați ventilarea și aerisirea permanentă a încăperilor
 • Informați copiii despre potențialul pericol al substanțelor chimice asupra sănătății și vieții
ministerul-sanatatii
20/01/2018
Suportul oferit de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în procurarea medicamentelor pentru programele naționale de sănătate din Republica Moldova, asistența tehnică și expertiza oferită în reformarea domeniilor ocupării forței de muncă, egalității de gen și protecției copilului, au fost subiectele puse în discuție de către ministrul Sănătății, Muncii și...
cnsp

Situația epidemiologică prin gripă, IACRS și SARI este sub supraveghere epidemiologică și monitorizare continuă. Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna 02/2018 (08.01.18-14.01.18), morbiditatea prin IACRS a constituit 181,84 o/oooo, fiind sub pragul epidemic (312,49 o/oooo). În perioada săptămânilor 40/2017-02/2018 … Detalii →

or-md
Яндекс.Метрика