Cer noros,
fără precipitaţii
- 3° C

starea vremii la 12:00

Presiune atmosferică: 742 mm/Hg
Directia vîntului: Sud-Est
Viteza vîntului: 2,1 m/s
Total Precipitaţii: 0 mm
RSS

În fiecare an, pe 28 septembrie se desfășoară ”Ziua Mondială de combatere a rabiei”. Este o companie mondială de creștere a gradului de conștientizare în privința rabiei și de difuzare a informațiilor despre prevenirea rabiei.

În acest context, de către specialiștii CSP Orhei, astăzi, au fost desfășurate un șir de măsuri de educație privind prevenirea rabiei, cum ar fi lecții cu studenții Colegiuliilor de Medicină și Pedagogic din or. Orhei, Liceul Teoretic „M. Lomonosov” și altele.

În plan mondial, rabia apare în peste 150 de țări, în special în mediul rural, aproximativ 55000 de oameni decedează anual prin rabie (mai ales în Africa și Asia), 40% din cei mușcați de un animal rabigen sunt copii sub 15 ani, iar cîinii reprezintă sursa de infecție virală – 99%, din decesele umane.

Anual, peste 15 milioane de persoane primesc profilaxie post-expunere, astfel rabia este principala zoonoză la nivel mondial, fapt pentru care se impune menținerea ei în atenția sănătății publice.

 

29 09 2017

În raionul Orhei, în anul 2016 prin efectuarea investigațiilor de laborator virusul rabiei a fost depistat la 2 animale: o vulpe și un cîine. Pe 8 luni 2017 virusul rabiei a fost depistat la 2 bovine din sectorul rural. Persoane mușcate de animale sălbatice, domestice și cîini vagabonzi ( fără stăpîni), au fost înregistrate 101 cazuri: pe oraș – 40 și sectorul rural – 61 cazuri. Rabia este o zooantroponoză (boală cu transmitere de la animal la om), provine de la animale carnivore sălbatice și domestice și se transmite la om prin contactul direct cu saliva infectată (prin mușcături, zgărîieturi).

Fiind eliminat cu saliva animalului turbat, virusul rabiei pătrunde în organismul uman sau la alt animal prin plăgile create de mușcături. Multiplicarea virusului, are loc în creier, iar de acolo – tot pe cale nervoasă ajunge în celulile glandei salivare al mucoasei bucale.

Perioada de incubație – timp din momentul mușcăturii și pînă la apariția primelor semne de boală este variabilă – 3- 8 săptămîni, însă poate fi și mai mare. Boala durează, în mediu 3 – 6 zile moartea survine, fără excepție, prin insuficiența respiratorie, cardiorespiratorie. În cazul unor eventuale mușcături de animale este necesară prelucrarea imediată a rănii – spălarea abundentă cu săpun sub apă curgătoare, prelucrarea cu tinctură de iod – acțiuni ce asigură înlăturarea a 50 – 70% cantitatea de virus din rană.

O condiție obligatorie ce se cere a fi respectată și care asigură păstrarea vieții omenești, o constituie adresarea operativă a persoanelor agresate de animale după asistența medicală. Medicul specialist decide necesitatea și volumul vaccinării curativ profilactice. Rabia umană nu poate fi tratată.

ministerul-sanatatii
20/01/2018
Suportul oferit de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în procurarea medicamentelor pentru programele naționale de sănătate din Republica Moldova, asistența tehnică și expertiza oferită în reformarea domeniilor ocupării forței de muncă, egalității de gen și protecției copilului, au fost subiectele puse în discuție de către ministrul Sănătății, Muncii și...
cnsp

Situația epidemiologică prin gripă, IACRS și SARI este sub supraveghere epidemiologică și monitorizare continuă. Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna 02/2018 (08.01.18-14.01.18), morbiditatea prin IACRS a constituit 181,84 o/oooo, fiind sub pragul epidemic (312,49 o/oooo). În perioada săptămânilor 40/2017-02/2018 … Detalii →

or-md
Яндекс.Метрика